economie

Financiële markten kalm richting verkiezingen

13 maart 2017Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse verkiezingen trekken ongewoon veel aandacht van internationale media, maar gaan vrijwel ongemerkt aan de financiële markten voorbij. De aandelenmarkt kwam maandag nauwelijks in beweging, terwijl ook bij de rente op Nederlandse staatsleningen geen onrust over de toekomst van het land valt te bespeuren.

De toonaangevende rente op tienjarige staatsleningen bleef twee dagen voor de stembusgang nagenoeg onveranderd op 0,7 procent. Dat is het hoogste niveau van het afgelopen jaar, maar historisch gezien ligt de rente daarmee nog altijd bijzonder laag. De lichte stijging van de afgelopen maanden past bovendien in het beeld voor heel Europa. Het verschil met de Duitse rente is dit jaar nog nauwelijks veranderd.

De rente op een obligatie beweegt tegengesteld aan de waarde. De huidige lage rente wijst op een hoge waarde en een grote vraag naar de Nederlandse leningen. Het kleine verschil met de Duitse rente geeft aan dat Nederlandse leningen bijna net zo veilig worden geacht als Duitse.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.