economie

Wall Street staakt recordreeks

16 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in het laatste handelsuur allen onder de slotstanden van donderdag. Daarmee stokte voorlopig de opmars die Wall Street de afgelopen weken keer op keer recordstanden bezorgde. Beleggers in de VS moesten het de laatste sessie van de week doen met een nagenoeg lege agenda.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 19.841 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2256 punten en technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een min van 0,4 procent tot 5435 punten.

Het aandeel van industrieel concern Honeywell noteerde vlak nadat het eerder ruim 2 procent lager stond. De maker van onder meer vliegtuigmotoren, airconditioners en liften kwam met ietwat tegenvallende vooruitzichten voor 2017, waarin het onder meer een lagere omzet voorziet.

Oracle

De producent van bedrijfssoftware Oracle (min 4,1 procent) werd afgerekend op zijn kwartaalcijfers. De omzet viel wat lager uit dan verwacht, terwijl de winst per aandeel een fractie hoger uitviel dan analisten hadden voorspeld. Softwareproducent Adobe Systems verloor 1,8 procent nadat het met kwartaalcijfers naar buiten kwam.

Sowieso was het moeizame sessie voor techfondsen. Intel was met een verlies van 1,5 procent een opvallende daler. Verder gingen ook de koersen van onder meer Facebook, Google-moeder Alphabet, Twitter en Microsoft omlaag.

Euro

General Electric, dat sinds mensenheugenis tot de Dow-Jonesindex behoort, was een opvallende stijger met een winst van 1,6 procent. Het industrieel conglomeraat profiteerde van een adviesverhoging. Positieve vooruitzichten voor de Chinese luchtvaartmarkt zorgde er mede voor dat het aandeel van vliegtuigmaker Boeing 0,6 procent won.

Restaurantketen Chipotle Mexican Grill won 2,5 procent. Het bedrijf benoemde onder druk van de activistische aandeelhouder Bill Ackman vier extra leden in zijn bestuur.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent naar 51,95 dollar. Brent werd 2,3 procent duurder op 55,27 dollar per vat. De euro noteerde 1,0435 dollar, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.