economie

Wall Street lager na rentebesluit Fed

14 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag lager gesloten na het besluit van de Federal Reserve om de rente voor het eerst in een jaar te verhogen. Verder gaf de Amerikaanse centrale bank aan dat er voor 2017 nu drie renteverhogingen worden verwacht, van een eerder voorspelde twee stappen. Dat leek beleggers enige schrik aan te jagen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 19.792,53 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2253,28 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent naar 5436,67 punten.

De Fed verhoogt het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt, zoals algemeen was verwacht op de financiële markten. Ook maakte de centrale bank nieuwe prognoses over de economische groei, werkloosheid en inflatie bekend. Die weken weinig af van eerdere voorspellingen.

Cijfers

Er kwamen nog wat macro-economische cijfers. De Amerikaanse winkelverkopen zijn in november minder sterk gestegen dan was verwacht, terwijl de industriële productie iets sterker daalde dan was voorzien door economen.

Wells Fargo ging 2 procent omlaag. De bank is er voor de tweede keer dit jaar niet in geslaagd om toezichthouders ervan te overtuigen dat eventuele problemen bij het concern het bredere financiële systeem niet in gevaar kunnen brengen.

Hertz

Autoverhuurder Hertz leverde 8,3 procent in. De topman treedt terug na een reeks teleurstellende cijferpresentaties. Dinsdag steeg het aandeel Hertz juist nog sterk door speculaties dat grootaandeelhouder Carl Icahn het bedrijf van de beurs zou willen halen.

General Motors en Ford zakten respectievelijk 3,8 en 1,9 procent. Naar verluidt staat de Chinese overheid op het punt om een boete op te leggen aan een niet genoemde Amerikaanse automaker vanwege monopolistisch gedrag.

Overname

Er was ook overnamenieuws. Technologiebedrijf Neustar wordt ingelijfd door Golden Gate Capital. Met de deal is 2,9 miljard dollar gemoeid. Daarop sprong het aandeel 21 procent omhoog.

De dollar trok in waarde aan tegen de euro na het rentebesluit. De euro was 1,0524 dollar waard, tegen 1,0655 dollar bij het Europese slot. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,8 procent naar 50,97 dollar per vat. Brent werd 3,3 procent goedkoper bij 54,88 dollar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.