economie

Wall Street daags na Fed-besluit op winst

15 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenmarkten in New York hebben donderdag de weg omhoog weer gevonden. Daags na de renteverhoging door de Federal Reserve, die beleggers wat nerveus maakt door voor volgend jaar een voortvarender rentebeleid aan te kondigen, stoomde de toonaangevende Dow-Jonesindex verder op richting de mijlpaal van 20.000 punten.

De Dow stond tijdens de middaghandel op Wall Street 0,6 procent hoger op 19.909 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 0,6 procent omhoog naar 2267 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent naar 5478 punten.

De financiële sector profiteerde van het vooruitzicht van een gestaag stijgende beleidsrente van de Fed, die voor volgend jaar drie verdere verhogingen voorspelde. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase voerden de Dow aan met koerswinsten tegen de 2 procent. Creditcardmaatschappij American Express kreeg er 1,7 procent bij.

Nike

Onderaan de hoofdindex stond sportkledingmaker Nike met een verlies van 0,8 procent. Ook de industriereuzen United Technologies, General Electric en 3M behoorden tot de weinige dalers, met verliezen tot 0,5 procent.

Buiten de hoofdfondsen werd chocolade- en koekjesproducent Mondelez 4,7 procent meer waard. Branchegenoot Kraft Heinz (plus 1,4 procent) zou volgens een Zwitsers blad uit zijn op een overname van het bedrijf. Farmaceut Eli Lilly won 5 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines zag zijn plannen voor 2017 beloond worden met een 2,5 procent hogere koers.

Technologiebedrijf Yahoo verloor 4,7 procent van zijn beurswaarde. Het maakte woensdagavond bekend dat het opnieuw een inbraak door hackers heeft ontdekt. Daardoor zijn in 2013 de gegevens van meer dan 1 miljard accounts op straat komen te liggen. Beleggers vrezen dat daardoor de overname van grote delen van Yahoo door telecomreus Verizon op lose schroeven komt te staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.