economie

Rustige opening op Damrak verwacht

13 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index in Amsterdam zal de handelsdag dinsdag naar verwachting zonder grote uitslagen aanvangen. De ogen van beleggers zijn deze week vooral gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later deze week vrijwel zeker met een renteverhoging komt. Qua bedrijven weten in Amsterdam baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en bodemonderzoeker Fugro de aandacht op zich gericht.

Boskalis heeft zijn belang in Fugro verder afgebouwd naar nog geen 10 procent. Boskalis drong aan op nauwe samenwerking, wat leidde tot speculaties op een volledige overname van Fugro. De bodemonderzoeker hield evenwel van meet af aan de boot af. Eerder had Boskalis circa 29 procent van de stukken Fugro in handen.

AkzoNobel koopt in de periode van januari tot en met april ongeveer 2,5 miljoen gewone aandelen terug. De aandelen worden ingekocht om het verwaterende effect van het dit jaar betaalde dividend in aandelen te neutraliseren.

UniCredit

Bij de kleinere fondsen staan RoodMicrotec, Oranjewoud en Sif in de belangstelling. RoodMicrotec wist twee nieuwe contracten binnen te hengelen, terwijl grootaandeelhouder Gerard Sanderink 19 miljoen euro steekt in Oranjewoud. Funderingsspecialist Sif kondigde de komst van een nieuwe financieel directeur aan.

Verder zal veel aandacht dinsdag uitgaan naar UniCredit. De Italiaanse bank voert stevige maatregelen door om zijn kapitaalpositie met miljarden te versterken. UniCredit komt onder meer met een claimemissie, een aandelenuitgifte waaraan alleen zittende aandeelhouders deel kunnen nemen, die 13 miljard euro moet opleveren.

Euro

Op macro-economisch vlak resteren nog cijfers over de werkgelegenheid in de eurozone en over het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie, die later op dinsdag naar buiten komen.

De AEX sloot maandag 0,1 procent hoger op 470,38 punten. De MidKap steeg eveneens 0,1 procent tot 665,54 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,1 procent, Londen leverde 1 procent in.

Amerikaanse olie werd voorbeurs 0,1 procent meer waard op 52,86 dollar per vat. Brent steeg 0,2 procent tot 55,77 dollar per vat. De euro was 1,0644 dollar waard, tegen 1,0599 dollar bij het Europese slot van maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.