economie

Qatar en Glencore kopen belang in Rosneft

07 december 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – Het staatsinvesteringsfonds van Qatar en grondstoffenbedrijf Glencore kopen voor 10,5 miljard euro een groot belang in het Russische staatsolieconcern Rosneft. Dat maakte topman Igor Sechin van Rosneft woensdag bekend.

Het gaat om een aandelenbelang van 19,5 procent in de grootste olieproducent van Rusland. Qatar en Glencore krijgen allebei de helft van die deelneming. Het Britse olieconcern BP bezit eveneens een groot belang in Rosneft. De Russische staat blijft wel de meerderheidsaandeelhouder van het oliebedrijf.

Rusland privatiseert overheidsbezittingen om zo de verslechterde overheidsfinanciën door de lage olieprijzen te verbeteren en buitenlandse valuta op te halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.