economie

‘Overname TMG niet goed voor pluriformiteit’

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Als het Vlaamse Mediahuis daadwerkelijk de Telegraaf Media Groep (TMG) overneemt, dan kan dat op termijn wel eens slecht zijn voor de pluriformiteit van het medialandschap. Dat is de eerste reactie van de NVJ op de overnameberichten.

Tegelijkertijd ziet de vakbond voor journalisten ook een pluspunt. ,,Het is een bedrijf op inhoud en geen investeerder die op snelle winst uit is”, aldus secretaris Thomas Bruning. ,,Het is een bedrijf dat visie heeft.” Bruning vreest wel dat het lastig is voor De Telegraaf. De krant heeft net een forse reorganisatie achter de rug en is nog druk bezig met het integreren van de regionale titels.

Het Belgische Mediahuis is al eigenaar van NRC Media en de Limburgse regionale kranten. Het bedrijf lijkt meer te willen en zou volgens ingewijden bereid zijn om voor TMG de helft meer te betalen dan de huidige beurskoers. Eerder werd de Persgroep, ook een Vlaams bedrijf, al eigenaar van het AD, de Volkskrant, Trouw en de regionale kranten die eerder onder Wegener vielen.

Bruning ziet het als een minpunt dat twee Belgische bedrijven de Nederlandse markt domineren. Niet in de laatste plaats, omdat freelancers daardoor nog minder te zeggen krijgen. ,,Freelancers krijgen met twee zeer machtige partijen te maken. Daardoor kunnen de tarieven onder druk komen te staan. Het wordt dan tekenen bij het kruisje. De mogelijkheden voor eigen tarieven of onderhandelingen worden dan minder.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.