economie

Olieprijs zet Nikkei hoger

12 december 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP) – De beurs in Japan is maandag hoger aan de handelsweek begonnen. Een flinke stijging van de olieprijs gaf het sentiment op de beursvloeren in Tokio een duwtje in de rug.

De prijs van olie ging flink omhoog na het signaal van Saudi-Arabië dat het bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan al afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. De Nikkei-index eindigde de eerste handelsdag van de week 0,8 procent hoger op 19.155,03 punten.

Elders in het Verre Oosten was de stemming minder uitbundig. De Kospi in Seoul eindigde vlak. Het parlement van Zuid-Korea besloot vrijdag dat tegen president Park Geun-hye een afzettingsprocedure kan worden gestart. Tijdens de uitvoering ervan heeft ze geen presidentiële volmachten meer.

De All Ordinaries in Sydney steeg 0,1 procent. In Hongkong zakte de Hang Seng tussentijds 0,9 procent en in Shanghai speelde de belangrijkste graadmeter ruim 2 procent kwijt. Onder meer zorgen over de vooruitzichten van de vastgoedmarkt zorgden daar voor een nerveuze sessie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.