economie

Meer concurrentie op Europees spoor

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Europese spoorbedrijven krijgen meer mogelijkheden om diensten in de andere EU-landen aan te bieden. De grotere concurrentie moet leiden tot betere dienstverlening, meer keuze voor passagiers, lagere kosten en meer veiligheid.

Het Europees Parlement gaf hier dinsdag in Straatsburg groen licht voor. Aanbesteding moet vanaf december 2023 in principe de norm worden, zodat de beste aanbieder het contract krijgt. Er zijn wel uitzonderingen: landen mogen het treinvervoer onder voorwaarden onderhands blijven gunnen, maar alleen als ze aantonen dat de reiziger daar beter van wordt of kosten worden bespaard.

EU-parlementarier Wim van de Camp (CDA) is blij met de ,,voorzichtige stap richting een echte Europese spoormarkt’’. ,,Daarvoor is nodig dat oude staatsbedrijven niet meer voorgetrokken worden op het nationale net.’’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.