economie

‘Historische deal OPEC niet genoeg’

09 december 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – De historische deal die oliekartel OPEC onlangs heeft gesloten zal waarschijnlijk niet voor hogere olieprijzen zorgen. De beoogde verlaging van de olieproductie, die de prijzen moet opkrikken, is waarschijnlijk onhaalbaar. Dat blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg.

Uit berekeningen van Bloomberg komt naar voren dat alleen in het meest gunstige scenario, waarbij alle OPEC-landen en Rusland hun beloftes nakomen, de olievoorraad slinkt. Historisch gezien is de kans op volledige medewerking aan het akkoord echter klein. Normaliter wordt slechts 80 procent van de beloofde productieverlagingen volgens Bloomberg daadwerkelijk nagekomen.

Een voormalige olieminister van Saudi-Arabië, de leider van de OPEC, zei eerder dat lidstaten ,,de neiging hebben te sjoemelen”. ,,Zelfs als alle OPEC-leden én de olieproducenten buiten de OPEC volledig meewerken dan is het waarschijnlijk niet genoeg om te zorgen voor kleinere voorraden in de eerste helft van 2017″, concludeerde een analist van PVM Oil Associates in Londen dan ook.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.