economie

Grootste bankbiljet Venezuela uit roulatie

11 december 2016Leestijd: 1 minuut

CARACAS (ANP/RTR) – Venezuela haalt zijn grootste bankbiljet, een briefje van 100 bolivar waarvoor op de zwarte markt 2 Amerikaanse dollarcent wordt betaald, uit roulatie. President Nicolas Maduro maakte de maatregel zondag in een urenlange redevoering bekend.

Venezolanen krijgen vanaf woensdag tien dagen de tijd om de biljetten bij de centrale bank om te wisselen. Volgens critici is die periode veel te kort. In november waren volgens de centrale bank meer dan 6 miljard biljetten van 100 bolivar in omloop. Ze vormden daarmee bijna de helft van alle bankbiljetten en munten die in Venezuela circuleren.

Vanaf donderdag worden zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten ingevoerd. De grootste coupure, van 20.000 bolivar, is op straat minder dan 5 dollar waard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.