economie

Europese autoverkopen weer in de lift

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De autoverkopen in de Europese Unie zijn in november met 5,8 procent aangetrokken ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens autobrancheorganisatie ACEA zijn er alles bij elkaar dik 1,1 miljoen nieuwe personenauto’s geregistreerd.

In oktober liet de Europese automarkt nog een minieme daling zien. Maar in november was in alle belangrijke markten weer sprake van een verkoopplus, met als uitschieter Spanje waar 13,5 procent meer wagens de showrooms uitrolden.

In Nederland werden vorige maand 20 procent minder wagens verkocht, zo werd al eerder bekend. Dat komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin dit jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind vorig jaar juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven.

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn in de EU in totaal bijna 13,5 miljoen auto’s aan de man gebracht. Daarmee lopen de verkopen 7,1 procent voor op vorig jaar. Bijna een kwart van al die wagens was van autoconcern Volkswagen. De door een dieselschandaal geplaagde autobouwer zag zijn Europese marktaandeel bezien over elf maanden wel licht teruglopen, van 24,9 naar 23,9 procent. Afgelopen maand wisten de Duitsers toch weer wat terrein op de markt terug te winnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.