economie

‘Emissietest Audi roept vraagtekens op’

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Een emissietest van het populairste model van automaker Audi heeft vraagtekens opgeroepen of moederbedrijf Volkswagen al dan niet heeft gesjoemeld bij zijn luxe-divisie. Daarmee is mogelijk een volgend hoofdstuk in de maak van het schandaal waarin de Duitse automaker al tijden is verwikkeld.

Volkswagen gaf vorig jaar toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om de uitstoot van dieselmotoren rooskleuriger voor te wenden. De nasleep daarvan kost vele miljarden euro’s.

Uit de test door de Europese Commissie, die in augustus plaatsvond, blijkt dat een dieselvariant van de A3 van Audi twee keer meer stikstofdioxide uitstoot dan de wettelijke norm van 80 milligram per kilometer, zo meldde persbureau Reuters die de testuitslagen inzag. Daarnaast blijkt een Audi waarvan de motor warmgedraaid is veel meer stikstofdioxide uit te stoten dan bij een koude start. Volgens de onderzoekers is dat verschil moeilijk te verklaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.