economie

Dow houdt recordkoers vast

12 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De Dow-Jonesindex had maandag in het laatste halfuur van de handel een nieuw slotrecord binnen handbereik. Oliefondsen profiteerden van de stijgende olieprijzen en stuwden de graadmeter naar een nieuw topniveau. Verder verwerkten beleggers onder meer een tweet van de aankomende president Donald Trump over defensie- en luchtvaartconcern Lockheed Martin.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 19.780 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2255 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 5406 punten.

De olieprijzen werden opgekrikt door het bericht dat Saudi-Arabië bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder tot 52,44 dollar per vat en Brent ging 1,8 procent omhoog tot 55,27 dollar per vat. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron klommen tot 2,1 procent.

Trump

Donald Trump was in een tweet kritisch over de kosten van de ontwikkeling door Lockheed Martin van de F-35, in Nederland beter bekend als de Joint Strike Fighter. Hij zei in hetzelfde bericht dat er na zijn officiële installatie miljarden zullen worden bespaard op onder meer militaire aankopen door de VS. Het aandeel Lockheed zakte 2,5 procent. Toeleverancier Northrup Grumman verloor 2,9 procent.

Mediabedrijf Viacom ging met ruim 9 procent onderuit nadat bekend werd dat de voorgestelde fusie met branchegenoot CBS niet doorgaat. Shari Redstone, samen met haar vader Sumner Redstone eigenaar van zowel Viacom als CBS, trok naar verluidt de stekker uit de onderhandelingen. CBS ging aanvankelijk ook ruim 5 procent omlaag, maar herstelde tot een verlies van 0,8 procent.

Apple

Verder hadden technologiebedrijven het moeilijk. Apple en Facebook verloren respectievelijk 0,8 tot 1,6 procent. Onlineretailgigant Alibaba leverde 0,9 procent.

Bij de overige bedrijven ging biotechnoloog Ophthotech door het putje. Het bedrijf verloor ruim 86 procent van zijn beurswaarde nadat bekend werd dat een nieuw middel tegen een oogziekte niet werkt.

De euro was 1,0633 dollar waard, tegenover 1,0599 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.