economie

Brussel wil uitkeringstoerisme aanpakken

13 december 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – EU-burgers met een ww-uitkering die in een andere lidstaat een baan zoeken, zouden zes maanden recht moeten houden op die uitkering uit het thuisland. Ze moeten minstens drie maanden in het nieuwe land hebben gewerkt om daar recht op een werkloosheidsuitkering op te bouwen.

Dit zijn enkele van een reeks voorstellen die EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in Straatsburg presenteerde. Ze wil de sociale stelsels in de EU beter op elkaar afstemmen en ‘uitkeringstoerisme’ bestrijden.

Werkende expats hebben recht op dezelfde kinderbijslag als hun nieuwe landgenoten, vindt ze. Die uitkering wordt niet verlaagd (of verhoogd) naar het niveau van het thuisland, ook niet als de kinderen daar nog wonen.

Grenswerkers die ontslagen worden dienen hun uitkering te ontvangen van de lidstaat waar zij werkten, niet waar ze wonen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.