economie

Beurzen Europa in de lift

13 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa gingen dinsdag over een breed front omhoog op een overigens vrij nieuwsluwe handelsdag. De Amsterdamse AEX-index zette wederom een nieuw jaarrecord in de boeken. Fugro ging hard omlaag op het Damrak nadat Boskalis zijn belang in de bodemonderzoeker verder afbouwde.

De AEX noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 473,42 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 668,64 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,8 procent in de plus.

Fugro was in de MidKap met een verlies van 7,6 procent veruit de sterkste daler. Boskalis heeft zijn belang in het bedrijf verkleind van bijna een kwart naar nog geen 10 procent. Eerder drong Boskalis juist nog aan op intensieve samenwerking wat leidde tot speculaties op een volledige overname van Fugro, dat zelf van meet af aan de boot afhield. Boskalis zelf won juist 3 procent.

MidKap

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Randstad de sterkste stijger met een plus van ruim 3 procent. De uitzender profiteerde van een adviesverhoging bij Citigroup. ABN AMRO sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,6 procent. In de MidKap was Philips Lighting (plus 4,1 procent) de sterkste stijger, nadat Barclays zich positiever uitliet over het lichtconcern.

In Milaan won UniCredit 8,4 procent aan beurswaarde. De Italiaanse bank voert stevige maatregelen door om zijn kapitaalpositie met miljarden te versterken. Zo komt de bank onder meer met een claimemissie die 13 miljard euro moet opleveren. Ook schrapt de bank de komende drie jaar 6500 banen extra. Branchegenoot Monte dei Paschi di Siena klom 1,4 procent na berichten dat de Italiaanse overheid kapitaal in de noodlijdende bank zou willen pompen.

Euro

Het aandeel van Mediaset steeg in Milaan meer dan 27 procent. De Franse mediareus Vivendi heeft een belang van 3 procent in zijn Italiaanse branchegenoot genomen. Daarbij gaf Vivendi aan dat het tot mogelijk 20 procent van de stukken in handen wil krijgen. Het voedde daarmee de geruchten over een vijandelijke overname.

Amerikaanse olie daalde 0,3 procent op 52,69 dollar per vat. Brent verloor 0,3 procent tot 55,55 dollar per vat. De euro was 1,0625 dollar waard, tegen 1,0599 dollar bij het Europese slot maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.