economie

België zet suikerbelasting niet door

09 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – België schrapt het plan om volgend jaar belasting te heffen op producten met veel suiker. De regering heeft dat besloten met als argument dat het ten koste zou gaan van de koopkracht, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds dit jaar gelden al wel hogere accijnzen op frisdranken. Een blikje cola is daardoor 1 cent duurder geworden en een literfles 3 cent. Die heffing, die 50 miljoen euro moet opbrengen, blijft bestaan.

De suikertaks die op zoete producten als chocoladepasta, fruityoghurt en ontbijtgranen zou worden geheven, zou op termijn een kwart miljard euro moeten opleveren. Het begrotingsgat wordt opgevangen door onder meer een hogere dividendbelasting, schrijft de krant De Tijd vrijdag. Hoe de regering nu het de suikerconsumptie wil terugdringen is onduidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.