economie

‘Amerikaanse automaker wacht Chinese boete’

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – China staat op het punt om een Amerikaanse automaker te beboeten vanwege monopolistisch gedrag. Dat zegt een hoge overheidsfunctionaris woensdag in de Chinese krant China Daily. .

China is de grootste afzetmarkt wereldwijd voor automakers en cruciaal in de strategie voor automakers als Ford en General Motors. De betreffende automaker zou sinds 2014 verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het is nog niet bekend om welke automaker het gaat en hoe hoog de boete zal zijn

De Chinese overheid maakt de laatste jaren fors werk van het tegengaan van prijsafspraken en kartelvorming bij automakers en -dealers. Sinds 2011 zijn al meerdere autoproducenten, waaronder Audi, Daimler, Toyota en Nissan berispt.

Het bericht komt naar buiten op een gevoelig moment in de Amerikaans-Chinese verstandhouding. De aanstaande president van de VS, Donald Trump, liet zich in een interview onlangs kritisch uit over het traditionele uitgangspunt van Amerikaanse regeringen dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepubliek China. De kwestie ligt gevoelig, omdat Taiwan door Peking wordt gezien als een afvallige provincie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.