economie

166 miljoen euro boete voor batterijenmakers

12 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Wegens kartelvorming krijgen drie producenten van oplaadbare batterijen gezamenlijk 166 miljoen euro boete van de Europese Commissie. Het gaat om Sony, Panasonic en Sanyo, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag in Brussel. Samsung SDI deed ook mee, maar verklikte het kartel en ontloopt daarmee een boete van 57,7 miljoen euro.

De hoogste boete is 97 miljoen euro voor Sanyo. Panasonic volgt met 39 miljoen en Sony met bijna 30 miljoen. Ze maakten tussen februari 2004 en november 2007 verboden prijsafspraken voor verschillende types oplaadbare lithium-ionbatterijen die bijvoorbeeld in laptops en mobiele telefoons worden gebruikt. Ook deelden ze gevoelige informatie over voorraden.

De ondernemingen onderhielden vooral in Azië onderling contact en soms in Europa. Ze hebben het bestaan van het kartel toegegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.