economie

Wisselend beeld op beurzen Europa

23 november 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag wisselende koersuitslagen zien. In Amsterdam ging de kleine winst van eerder op de dag verloren.

De AEX-index op Beursplein 5 stond tegen het middaguur 0,1 procent lager op 456,11 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 652,14 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,6 procent in, maar Londen klom 0,4 procent.

Speciaalchemieconcern DSM ging aan kop bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 2,1 procent na een positief beleggingsadvies van Credit Suisse. Philips won 1,5 procent. Citigroup kondigde aan het technologiebedrijf te gaan volgen met een koopadvies. Grootste daler in de hoofdindex was ING met een min van 1,9 procent.

MidKap

Galapagos steeg 1 procent in de AEX. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe mijlpaal bereikt bij de werking van de ontstekingsremmer filgotinib tegen de ziekte van Crohn. Daardoor heeft het bedrijf recht op een beloning van 50 miljoen dollar van samenwerkingspartner Gilead. Daarnaast werd bekend dat Galapagos deel gaat uitmaken van de Stoxx Europe 600 Index.

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam verloor veevoerproducent ForFarmers 1,1 procent na een tussentijds handelsbericht. Mede door het zwakkere Britse pond daalden de brutowinst en omzet in het afgelopen kwartaal, zonder concrete cijfers te melden.

Fed

In Londen sprong reisorganisatie Thomas Cook meer dan 9 procent omhoog dankzij meevallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Ook gaat het bedrijf weer dividend uitkeren. In Frankfurt was er aandacht voor chipproducent Infineon (plus 0,4 procent), die eveneens cijfers publiceerde.

De Federal Reserve komt later op de dag met de notulen van de rentevergadering van begin deze maand. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het rentebeleid. De financiële markten zijn er inmiddels van overtuigd dat de Fed in december de rente gaat verhogen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 48,25 dollar en Brentolie klom 0,4 procent tot 49,31 dollar per vat. De euro was 1,0620 dollar waard, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.