economie

Wall Street houdt recordjacht vol

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in het laatste handelsuur op een kleine winst. Daarmee werd een voorzichtig vervolg gegeven aan de opmars die al twee weken bijna onafgebroken aanhoudt en die alle drie de leidende graadmeters tot hun hoogste stand ooit heeft gebracht.

De Dow-Jonesindex stond ruim een halfuur voor het slot 0,3 procent hoger op 19.017 punten. De verzameling van dertig hoofdfondsen wist daarmee voor het eerst de grens van 19.000 punten te overtreffen. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2201 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5380 punten ook 0,2 procent boven de slotstand van maandag.

De Amerikaanse beurzen zitten al sinds de dag voor de presidentsverkiezingen van twee weken geleden stevig in de lift. De Dow won daardoor sinds 7 november ruim 6 procent.

Barnes & Noble

Boekwinkelketen Barnes & Noble hoorde dinsdag bij de uitblinkers op Wall Street, met een winst van 9 procent. Het bedrijf boekte vorig kwartaal minder verlies dan door analisten werd gevreesd. Topman Len Riggio waarschuwde eerder dat de verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton klanten thuis voor de buis hield, waardoor het heel rustig bleef in zijn winkels.

Ook koopjeswinkelketen Dollar Tree (plus 8,5 procent) werd ruimschoots beloond voor zijn kwartaalcijfers. Beleggers reageerden vooral enthousiast op de zonnige vooruitzichten van het bedrijf, dat profiteert van de overname van concurrent Family Dollar vorig jaar.

Campbell Soup

Campbell Soup kreeg er bijna 4 procent bij na publicatie van onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het levensmiddelenbedrijf zette een hogere omzet en winst in de boeken dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Ook frisdrankconcern Dr Pepper Snapple Group hoorde bij de winnaars, met een plus van 2,6 procent. Het bedrijf meldde voorbeurs 1,7 miljard dollar neer te willen tellen voor branchegenoot Bai Brands.

Teleurstelling

De kwartaalcijfers van medische apparatenmaker Medtronic en cyberveiligheidsbedrijf Palo Alto Networks werden met teleurstelling ontvangen. Medtronic raakte 8,5 procent aan beurswaarde kwijt door tegenvallende verkopen in de afgelopen maanden en een sombere prognose voor volgend jaar. Palo Alto leverde 13 procent in vanwege een teleurstellende omzetgroei.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent naar 48 dollar. De euro was met 1,0625 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.