economie

Kleine plussen op Europese beurzen

21 november 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine winsten zien. De stijging van de olieprijs, door hoop op een mogelijke productiedeal binnen het oliekartel OPEC, ondersteunde het sentiment enigszins.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,5 procent hoger op 452,74 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 646,54 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden tot 0,4 procent in het groen.

De olieprijs zat in de lift, dankzij groeiend optimisme over een mogelijke inperking van de productie door de OPEC-leden. Ook de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh toonde zich dit weekeinde optimistisch over de kansen op zo’n akkoord. Volgens hem is een overeenkomst op de OPEC-top in Wenen later deze maand ,,zeer waarschijnlijk”. Verder liet de Russische president Vladimir Poetin zich positief uit over een mogelijke bevriezing van de productie.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent naar 46,40 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder en kostte 47,68 dollar per vat. Zwaargewicht Shell stond in Amsterdam 1,7 procent in de plus.

Bij de hoofdfondsen ging Randstad aan kop met een winst van 2 procent, na een adviesverhoging door HSBC. Grootste daler in de AEX was telecombedrijf Altice met een min van 1,4 procent.

Heijmans

OCI won bij de middelgrote fondsen 3,6 procent en was daarmee lijstaanvoerder in de MidKap. De kunstmest- en chemicaliënproducent verwacht de komende twee jaar 100 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

Heijmans ging bij de kleine bedrijven ruim 3 procent onderuit, nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) opheldering had gevraagd over de nieuwe kredietafspraken die Heijmans met zijn banken treft. In de markt leven al langere tijd grote zorgen over de financiële toekomst van het bouwbedrijf.

Euro

In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron bijna 6 procent, omdat een Amerikaans overheidspanel de overname van het Duitse bedrijf door het Chinese Grand Chip wil tegenhouden.

De euro was 1,0635 dollar waard, tegen 1,0590 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.