economie

Export naar Oekraïne gestegen

23 november 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Nederlandse bedrijven hebben in de eerste negen maanden van dit jaar meer uitgevoerd naar Oekraïne, vergeleken met dezelfde periode in 2015. Onder meer de export van landbouwmachines steeg.

Vooral door de stijging van de export nam het totale handelsvolume tussen Nederland en Oekraïne met bijna 4 procent toe naar 1,17 miljard euro, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft verschaft.

Doordat het handelsdeel van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne op 1 januari voorlopig van kracht werd, zijn de exporttarieven op veel producten fors verlaagd of afgeschaft. De stijging van de export van landen als Duitsland en Polen nam nog sterker toe. De uitvoer van Oekraïne naar de EU steeg met 5,2 procent.

Vanwege de uitslag van het referendum in april is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. Dat is een belangrijk onderwerp op de achttiende EU-Oekraïne-top die donderdag in Brussel wordt gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.