economie

Europese beurzen doen het rustig aan

24 november 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bewogen donderdag halverwege de middagsessie rond de slotstanden van een dag eerder. Met een nagenoeg lege agenda maakten beleggers er een rustige beursdag van. Er was ook geen richtinggevend nieuws uit de Verenigde Staten, omdat de beurzen in New York vanwege Thanksgiving Day gesloten bleven.

De AEX noteerde omstreeks 15.45 uur nagenoeg vlak op 456,47 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 651,08 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,2 procent hoger. Londen noteerde een min van 0,1 procent.

In de AEX ging biotechnoloog Galapagos aan kop, met een plus van 1,3 procent. Kenners zijn van mening dat de opname van het aandeel in de Europese Stoxx 600 Index een nieuwe aanwijzing is voor de sterke ontwikkeling van Galapagos, dat in juni ook al werd opgenomen in de AEX.

Air France-KLM

Voor financiële fondsen was het over het algemeen een mindere dag. Bij de hoofdfondsen noteerden ABN AMRO en ING tot 0,7 procent in de min. Delta Lloyd stond in de MidKap 0,9 procent lager en het kleinere Van Lanschot speelde 2,5 procent kwijt.

Air France-KLM zakte 1 procent. KLM stopt komende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De felle concurrentie van Qatar Airways maakt dat de lijndienst van en naar het Golfstaatje niet langer rendabel is.

Takeaway.com

Bij de kleinere fondsen was Takeaway.com, dat 3,7 procent won, een opvallende stijger. De maaltijdbestelsite heeft een koopadvies gekregen bij Goldman Sachs. Investeerder Kardan verloor 5,7 procent aan beurswaarde nadat het afgelopen kwartaal rode cijfers schreef, vooral door hogere financieringslasten.

In Parijs wisten drankenconcerns de aandacht op zich gericht. Rémy Cointreau won een kleine 2 procent door goed ontvangen kwartaalcijfers. Pernod Ricard zakte juist bijna 2 procent. Analisten van JPMorgan voorzien mogelijk problemen voor het bedrijf in India.

Euro

Lufthansa stond in Frankfurt 0,5 procent in het rood. De Duitse luchtvaartmaatschappij kampt met een grote pilotenstaking, waardoor woensdag en donderdag bij elkaar al bijna 1800 vluchten zijn uitgevallen. Voor vrijdag zijn nog eens 830 vluchten geschrapt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde vlak op 47,95 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder bij 49 dollar per vat. De euro was 1,0570 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.