economie

AEX kabbelt voort

24 november 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam kabbelde donderdag aan het einde van de ochtend een fractie boven de slotstand van een dag eerder. Ook elders in Europa stonden de graadmeters overwegend in de plus. Beleggers moeten het doen met een nagenoeg lege agenda. Ook vanuit de Verenigde Staten blijft richting uit, omdat de beurzen in New York vanwege Thanksgiving Day gesloten blijven.

De AEX stond tegen het middaguur 0,1 procent in de plus op 456,89 punten. De MidKap won 0,2 procent bij 652,53 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent hoger. Londen noteerde een min van 0,2 procent.

Digitaal beveiliger Gemalto voerde de AEX aan met een winst van 1 procent. Verder viel de winst van biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 0,8 procent) op. Kenners zijn van mening dat de opname van het aandeel in de Europese Stoxx 600 Index een nieuwe aanwijzing is voor de sterke ontwikkeling van Galapagos, dat in juni ook al werd opgenomen in de AEX.

Opvallende stijger

Bij de kleinere fondsen was Takeaway.com, dat 3,2 procent won, een opvallende stijger. De maaltijdbestelsite heeft een koopadvies gekregen bij Goldman Sachs. Investeerder Kardan verloor 9 procent aan beurswaarde nadat het afgelopen kwartaal rode cijfers schreef, vooral door hogere financieringslasten.

Drankenconcern Rémy Cointreau won in Parijs 1 procent nadat het de boeken had geopend. Vooral in China, waar het bedrijf een aantal magere jaren kende, zaten de verkopen flink in de lift. Branchegenoot Pernod Ricard verloor 1,4 procent. Analisten van JPMorgan voorzien mogelijk problemen voor het bedrijf in India. Daar heerst een gebrek aan cash omdat een aantal bankbiljetten uit de roulatie is gehaald.

ThyssenKrupp

Staalconcern ThyssenKrupp noteerde in Frankfurt 0,7 procent hoger, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Onder meer prijsdalingen namen een flinke hap uit de omzet van het Duitse bedrijf. Ook de winst viel lager uit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 47,92 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper bij 48,88 dollar per vat. De euro was met 1,0555 dollar vrijwel evenveel waard als bij het Europese slot op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.