economie

Industriële productie eurozone omhoog

12 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

LUXEMBURG (ANP) – De industriële productie in de eurolanden lag in augustus 1,6 procent hoger dan een maand eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat. De stijging volgt op een afname met 0,7 procent in juli, en is een fractie sterker dan economen gemiddeld hadden voorzien.

Voor de gehele Europese Unie becijferde Eurostat een toename van de industriële productie met 1,4 procent, na eveneens een daling van 0,7 procent een maand eerder. Op jaarbasis nam de productie in augustus in zowel de eurozone als de gehele EU met 1,8 procent toe.

Van de EU-lidstaten waarvan afzonderlijke cijfers beschikbaar zijn, kende Tsjechië met 12,1 procent de sterkste toename. Best presterende euroland was Nederland met een productiegroei van 4,4 procent, gevolg door Duitsland met 3,1 procent. In Finland en Zweden kromp de productie met respectievelijk 3,5 en 2,9 procent.

Europabreed zat met name de productie van kapitaalgoederen (3,8 procent), duurzame consumentengoederen (2,7 procent) en energie (1,9 procent) in de lift. De productie van niet-duurzame consumentengoederen daalde daarentegen met 0,5 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.