economie

AEX lager ondanks opmars financiële fondsen

12 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) -De Europese beurzen zijn woensdag wat lager gesloten. De AEX in Amsterdam stond mede dankzij een opmars van financiële fondsen lang vlak, maar zakte uiteindelijk toch licht in het rood.

De hoofdindex in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 450,66 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 664,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent.

Onder de hoofdfondsen was Aegon de grootste stijger met een winst van 4,6 procent. ABN AMRO, ING en NN Group gingen tot 2,5 procent vooruit. KPN en Heineken waren de grootste dalers bij de hoofdfondsen met verliezen van beide 1,6 procent.

Fagron

Bij de kleine fondsen was toeleverancier aan apotheken Fagron een opvallende stijger met een plus van 1,1 procent. Fagron kwam met een tussentijds handelsbericht, dat aanvankelijk niet goed werd ontvangen door beleggers. Bij opening ging het aandeel Fagron nog ruim 7 procent onderuit.

In de MidKap klom luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,7 procent. De maatschappij profiteerde van een adviesverhoging door analisten van voor branchegenoot Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij steeg 4,3 procent. In Dublin klom Ryanair 1,5 procent en IAG, het moederconcern van British Airways en Iberia, steeg 0,9 procent.

Ericsson

In Stockholm kreeg de producent van netwerkapparatuur Ericsson rake klappen met een verlies van ruim 20 procent. Ericsson kwam met een winstwaarschuwing naar buiten. De Finse branchegenoot Nokia ging in Helsinki 4,9 procent onderuit.

De Britse bank Lloyds verloor 1,1 procent in Londen. Een vakbond zei dat de grootste Britse hypotheekverstrekker van plan is 1340 banen te schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma.

Frankfurt

In Frankfurt sloot BASF uiteindelijk vlak. Het grootste chemieconcern ter wereld maakte dinsdag nabeurs voorlopige cijfers over de afgelopen periode bekend die beter waren dan verwacht.

De euro was 1,1008 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 50,10 dollar en Brent daalde 1,1 procent tot 51,85 dollar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.