economie

Vopak en Brunel grote verliezers op beurs

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag aan het einde van de ochtend op verlies, na de winsten die een dag eerder werden geboekt. Op het Damrak kregen tankopslagbedrijf Vopak en detacheerder Brunel rake klappen na de presentatie van hun kwartaalresultaten.

De Amsterdamse AEX stond rond 11.50 uur 0,6 procent in de min op 448,93 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 640,75 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,7 en 0,9 procent in. De FTSE in Londen stond 0,2 procent in de min.

Vopak stond onderaan de AEX met een verlies van 6,5 procent. Het bedrijf zag de bezettingsgraad van zijn opslagtanks afgelopen maanden weliswaar stijgen, maar analisten concludeerden dat de cijfers over het algemeen tegenvielen. Daarbij boekte Vopak onverwacht grote afschrijvingen.

Marginale plusjes

Bijna alle 25 hoofdfondsen in de AEX gingen omlaag. Alleen Heineken en SBM Offshore boekten marginale plusjes.

Brunel zag bij de kleinere bedrijven 7 procent van zijn waarde verdampen. De specialist in hoogopgeleid personeel voor de olie- en gassector hield de afgelopen maanden flink last van de malaise in die branche en voorziet komend jaar geen verbetering. Brunel waarschuwde dat zijn resultaten over heel 2016 aanzienlijk minder zullen zijn dan die van vorig jaar.

Biotechnologiesector

De biotechnologiesector wist ook de aandacht op zich gericht op het Damrak. Kiadis Pharma won 2,5 procent. Topman Manfred Rüdiger zei in het Financieele Dagblad dat een omzet van een miljard euro voor het bedrijf een realistisch doel is. Curetis zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar halveren ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel kelderde echter 6,5 procent.

Maersk kreeg er in Kopenhagen bijna 3 procent bij. Het Deense scheepvaart- en olieconcern zei te blijven kijken naar alle mogelijke strategische opties. Volgens een Deense krant is een opsplitsing in een vervoer- en energiebedrijf de meest waarschijnlijke uitkomst van dat strategische onderzoek.

William Hill omhoog

In Londen won William Hill 3 procent. Het Britse gokbedrijf wordt niet overgenomen door 888 (plus 5 procent) en Rank (plus 2,2 procent).

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bijna onveranderd op 48,18 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper op 50,74 dollar per vat. De euro werd voor 1,1320 dollar verhandeld, tegen 1,1335 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.