economie

‘Tekort aan nieuwe kantoren in grote steden’

24 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

NIEUWEGEIN (ANP) – Er dreigt op de korte termijn een tekort te ontstaan aan nieuwe kantoren, vooral in de vier grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens makelaarsvereniging NVM sluit daarbij het huidige aanbod van kantoren onvoldoende aan op de vraag, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport over de kantorenmarkt.

Enerzijds worden volgens de NVM bestaande kantoren via herbestemming of sloop aan de voorraad onttrokken. Anderzijds worden er nauwelijks nog nieuwe kantoren bijgebouwd. Volgens het rapport daalde alleen al in Amsterdam, de belangrijkste kantorenstad van Nederland, het aanbod van leegstaande kantoren in de eerste jaarhelft met 80.000 vierkante meter. Ook in het aangrenzende Amstelveen werd een flink aantal meters uit de markt genomen.

Wel stond 15 procent van de kantoren in de hoofdstad leeg. Volgens het rapport lieten veel van deze kantoren echter kwalitatief gezien te wensen over.

Mismatch

Ook in Den Haag, qua kantoren de tweede stad van Nederland, nam de leegstand in de eerste maanden van het jaar sterk af. Maar ook in de hofstad waren vraag en aanbod onvoldoende op elkaar afgestemd. Ook in Rotterdam en Utrecht was er volgens de NVM sprake van een mismatch.

Volgens de NVM blijft het verder terugdringen van leegstand van kantoren prioriteit houden. Wel noemt de makelaarsvereniging daarbij nieuwbouw onvermijdelijk. Zo moeten kantoren aan de veranderende vraag voldoen en is het zaak om het kantorenbestand te verduurzamen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.