economie

Sterkste stijging huizenprijs in twaalf jaar

22 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De prijzen van koopwoningen zijn vorige maand gestegen in het sterkste tempo sinds 2004. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,9 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee werd de stijgende lijn die al sinds juni 2013 zichtbaar is verder versterkt. Door dat herstel liggen huizenprijzen nu ruim 11 procent boven het dal dat medio 2013 werd bereikt. Huizen zijn echter nog altijd bijna 13 procent goedkoper dan tijdens de piek van de huizenmarkt in augustus 2008.

De plus van 4,9 procent is de sterkste toename sinds augustus 2004. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen bereikte daarmee vorige maand het peil van maart 2005.

Startersleningen

De aantrekkende woningmarkt heeft de vraag naar zogeheten startersleningen de afgelopen maanden versterkt. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting ontving in het tweede kwartaal 1200 aanvragen, bijna een vijfde meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Er werden vorig kwartaal in totaal 1066 van dit soort leningen verstrekt.

De starterslening is bedoeld voor mensen die zelf niet voldoende hypotheek kunnen krijgen voor het kopen van hun eerste huis. De lening is de eerste drie jaren rente- en aflossingsvrij. Door die opzet voldoet de lening niet aan de strengere regels die de afgelopen jaren voor hypotheken zijn doorgevoerd. De starterslening is in zijn huidige vorm vanaf volgend jaar daarom niet meer beschikbaar.

Het Kadaster meldde vorige week al dat de verkoop van huizen vorige maand met 7 procent is gestegen ten opzichte van juli 2015. In de eerste zeven maanden van 2016 zijn in totaal 112.935 woningen verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.