economie

Omzet industrie krimpt door dalende prijzen

23 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse industrie houdt last van dalende verkoopprijzen, waarbij vooral de enorme daling van de olieprijs een grote rol speelt. Hoewel fabrieken hun productie vorig kwartaal verder opvoerden, zorgden de lagere prijzen in doorsnee voor een omzetdaling met 6 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

De aardolie-industrie incasseerde de sterkste daling. Daar lag de omzet in het tweede kwartaal een derde lager dan vorig jaar. Verder vielen de opbrengsten in de elektrotechnische en de machine-industrie met bijna 10 procent terug. Ook in de chemie en de metaal- en meubelindustrie daalde de omzet.

Ondernemers in de auto-, bouwmaterialen- en grafische industrie deden wel goede zaken. Verder steeg de omzet bij producenten van voedingsmiddelen, medicijnen en textiel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.