economie

Kalm Wall Street boekt kleine winst

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

NDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. Tijdens een verder nieuwsluwe sessie kregen beleggers onverwacht goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. Verder lijkt vooral de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week zijn schaduw vooruit te werpen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent in de plus op 18.547,30 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2186,90 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 5260,08 punten.

Vlak na de openingsbel bleek dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS vorige maand met ruim 12 procent is gestegen, naar het hoogste niveau sinds 2007. Die enorme toename oversteeg de meest optimistische voorspellingen. In doorsnee werd gerekend op een kleine krimp.

Huizenbouwers

Door de onverwacht sterke groei waren aandelen van huizenbouwers in trek. Toll Brothers won daarbij bijna 9 procent, ook dankzij sterke kwartaalcijfers die het bedrijf zelf voorbeurs bekendmaakte.

De opmars van de huizenverkoop kan worden opgevat als een nieuw teken van kracht van de Amerikaanse economie, wat mogelijk kan leiden tot een verdere renteverhoging in de VS. In dat kader wordt uitgekeken naar de speech van Fed-president Janet Yellen in Jackson Hole op vrijdag. Daaruit valt mogelijk meer op te maken over de timing van de volgende rentestap.

Best Buy

Elektronicaketen Best Buy hoorde bij de grootste winnaars op Wall Street. De elektronicaketen won krap 20 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Volgens analisten lijken de cijfers erop te wijzen dat het al jaren worstelende bedrijf het dieptepunt achter zich heeft gelaten.

Zadenhandelaar Monsanto werd 2,5 procent meer waard. Volgens ingewijden vorderen de overnamegesprekken van Monsanto met het Duitse Bayer. Naar verluidt is er inmiddels overeenstemming over onder meer de overnameprijs.

Euro

De olieprijs herstelde van aanvankelijke verliezen, na onbevestigde berichten dat Iran mogelijk bereid zou zijn om mee te werken aan een bevriezing van de olieproductie binnen oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 47,95 dollar.

De euro werd voor 1,1305 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.