economie

Europese beurzen op winst

18 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag overwegend op winst. In Amsterdam straalde verzekeraar NN Group na bekendmaking van goede resultaten.

De cijfers van maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis vielen minder in de smaak. Verder verwerkten beleggers de notulen van de Fed, die liet doorschemeren dat een rentestap niet nabij is.

De AEX-index op Beursplein noteerde kort na opening van de handel in New York 0,7 procent in de plus op 450,66 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 641,01 punten. De indices in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent. Londen leverde 0,1 procent in.

NN

NN torende met een winst van 7,4 procent boven de andere hoofdfondsen uit. De resultaten van de verzekeraar overtroffen de verwachtingen van analisten. NN had wel te kampen met stevige claims door noodweer, maar dat gold ook voor branchegenoten die de boeken al eerder openden.

Boskalis was de grootste daler in de AEX met een min van 3,9 procent. Het concern voelde in de eerste zes maanden van het jaar de moeilijke marktomstandigheden. De omzet en de winst kregen een flinke knauw door de malaise in de olie- en gassector als gevolg van de sterke daling van de olieprijs.

BAM

In de MidKap was BAM een van de grootste winnaars met een plus van 2,1 procent. De bouwer wist in de eerste zes maanden van het jaar de winst verder op te voeren. Alleen bodemonderzoeker Fugro deed het met een plus van 2,2 procent nog beter.

Kendrion wist de afgelopen tijd de vruchten te plukken van zijn bezuinigingsoperatie. De winstgevendheid van de producent van elektromagnetische componenten verbeterde daardoor. Het aandeel kreeg er 1 procent bij. Automatiseerder Ordina publiceerde ook resultaten en daalde 0,6 procent.

Euro

Elders in Europa viel vooral Nestlé op. De voedingsmiddelengigant realiseerde de traagste groei in de eerste helft van het jaar sinds 2009, maar handhaafde desondanks zijn jaarprognose. Nestlé klom op de Zwitserse beurs 1,4 procent in waarde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 47,45 dollar. Brent werd 0,6 procent duurder op 50,15 dollar per vat. De euro werd voor 1,1316 dollar verhandeld, tegen 1,1269 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.