economie

Europese beurzen kleuren rood

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag eensgezind op verlies. In Amsterdam was er veel aandacht voor fusiebedrijf Ahold Delhaize dankzij sterke kwartaalresultaten van Ahold.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent lager op 449,31 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 644,45 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1,1 procent.

Het aandeel Ahold Delhaize was koploper in de AEX met een winst van 1,1 procent. Ahold wist afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet te behalen dan een jaar eerder. De resultaten verbeterden daarbij in alle markten waar het onlangs met het Belgische Delhaize gefuseerde supermarktconcern actief is. Vanaf volgend kwartaal worden de resultaten van het gehele fusiebedrijf gemeld, in plaats van de losse delen.

Openingswinst

Bij de middelgrote fondsen was financieel dienstverlener Intertrust (min 2,4 procent) de sterkste daler na een openingswinst van meer dan 2 procent. Intertrust zag de omzet in het eerste halfjaar groeien. Daarbij verwacht het bedrijf geen negatieve gevolgen te ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Bij de kleinere bedrijven was Ajax een opvallende verliezer. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland wist zich woensdagavond niet te plaatsen voor de lucratieve Champions League. Ook zag de club doelman Jasper Cillessen voor circa 15 miljoen euro vertrekken naar FC Barcelona. Het aandeel zakte 1,2 procent.

Verdampen

Verder kelderde effectendienstverlener Kas Bank ruim 11 procent. Kas Bank zag de winst in de eerste helft van het jaar verdampen en schrapte het interim-dividend. Kas Bank heeft veel last van moeilijke marktomstandigheden door onder meer de lage rente.

Sportschoolketen Basic-Fit (min 0,3 procent), investeerder Kardan (min 17,3 procent) en funderingsbouwer Sif (min 0,1 procent) openden ook de boeken.

Winstverwachting

In Frankfurt viel RTL op. Het mediabedrijf verhoogde zijn winstverwachting bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het aandeel daalde desondanks 1,8 procent in waarde.

De euro werd voor 1,1293 dollar verhandeld, tegen 1,1252 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 46,55 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper op 48,95 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.