economie

Europese beurzen in de min

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdag rond het middaguur in het rood. Vooral grondstofgerelateerde aandelen en autobouwers gingen omlaag. Op Beursplein 5 was supermarktconcern Ahold de enige duidelijke winnaar onder de hoofdfondsen, na de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index stond tussentijds 0,4 procent lager op 450,46 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 647,98 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 0,3 tot 0,7 procent.

Ahold won 1,4 procent. Het supermarktconcern wist afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet te behalen dan een jaar eerder. De resultaten verbeterden daarbij in alle markten waar het onlangs met het Belgische Delhaize gefuseerde supermarktconcern actief is. Verzekeraar Aegon en kabelexploitant Altice stonden onderaan de lijst met 25 hoofdfondsen. Zij verloren ruim 2 procent.

Intertrust

Bij de middelgrote fondsen leverde financieel dienstverlener Intertrust na een positieve start 0,2 procent in. Intertrust liet bij zijn halfjaarcijfers weten geen negatieve gevolgen te ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het bedrijf zag de omzet in de eerste helft van het jaar groeien en herhaalde de verwachtingen voor 2016.

Bij de kleinere bedrijven kelderde effectendienstverlener Kas Bank bijna 10 procent. Kas Bank zag de winst in de eerste helft van het jaar verdampen en schrapte het interim-dividend. Kas Bank heeft veel last van moeilijke marktomstandigheden door onder meer de lage rente. Ook Kardan ging hard onderuit na zijn cijferpresentatie. De Israëlische investeringsmaatschappij zag in Amsterdam 16 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Ajax

Een opvallende verliezer was verder Ajax, de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland. Ajax wist zich woensdagavond niet te plaatsen voor de lucratieve Champions League en verloor op de beurs 5,5 procent.

In Frankfurt viel RTL op. Het mediabedrijf verhoogde zijn winstverwachting bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het aandeel daalde desondanks 1,5 procent in waarde. Autobouwers Volkswagen en BMW speelden in Frankfurt 1,5 procent kwijt. In Londen behoorden Anglo American, Antofagasta en Rio Tinto met verliezen tot ruim 1 procent tot de sterkere dalers.

De euro werd voor 1,1290 dollar verhandeld, tegen 1,1252 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 47,04 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent duurder bij 49,29 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.