economie

ECB waakt voor te hoge verwachtingen

18 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) blijft scherp letten op alle onzekerheden in de economie, maar wil tegelijkertijd geen al te hoge verwachtingen scheppen rond stimuleringsmaatregelen die nog kunnen worden genomen. Dat blijkt uit de notulen van de meest recente rentevergadering van de ECB, die donderdag zijn gepubliceerd.

Tijdens hun bijeenkomst op 21 juli concludeerden de centrale bankiers van de eurolanden dat het nog te vroeg was om de gevolgen van de brexit in te schatten. Daarom werd besloten om duidelijk aan te geven dat de ECB klaar staat om in actie te komen als dat nodig is, zonder ,,onterechte verwachtingen” over het toekomstige monetaire beleid te scheppen.

De ECB presenteert bij de volgende rentevergadering, op 8 september, nieuwe prognoses voor de economische groei en inflatie in de eurozone. Economen rekenen erop dat de centrale bank met nieuwe maatregelen komt als de vooruitzichten verder zijn verslechterd. Daarbij kan bijvoorbeeld worden besloten om langer door te gaan met de opkoop van obligaties, of om meer obligaties in aanmerking te laten komen voor dat programma.

Bij de vorige ramingen, in juni, voorspelde de ECB dat de economische groei in 2017 uitkomt op 1,7 procent, na een plus van 1,6 procent dit jaar. Daarbij werd een inflatie van slechts 0,2 procent in 2016 en 1,3 procent volgend jaar voorzien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.