economie

Brussel steunt Grieks statistiekbureau

24 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De cijfers van het Griekse nationale statistiekbureau Elstat over de periode 2010-2015 zijn volledig betrouwbaar. De Griekse regering moet publiekelijk uitspreken dat de gegevens degelijk zijn en dat de onafhankelijkheid van Elstat wordt gewaarborgd.

Dat zei EU-commissaris Marianne Thyssen woensdag. Zij is verantwoordelijk voor het Europese statistiekbureau Eurostat, dat de cijfers heeft nagerekend.

Thyssen sprak zorgen uit over Griekse politici die twijfel zaaien over de betrouwbaarheid van de statistieken, waarop onder meer het internationale hulpprogramma voor Griekenland is gebaseerd. ,,De valse suggestie dat statistieken zijn gemanipuleerd kan gevaarlijk zijn. Misleidende interpretaties en valse gevolgtrekkingen kunnen we niet tolereren.”

Hulpoperatie

In de periode voor 2010 stelde Elstat het Griekse begrotingstekort te rooskleurig voor. Dat was een van de redenen dat later een enorme hulpoperatie op poten moest worden gezet.

,,Het is cruciaal dat statistische data voor economische en financiële beleidsvorming geloofwaardig zijn’’, waarschuwde Thyssen. ,,Dat is ook van belang voor een succesvol vervolg van het hulpprogramma.’’

De commissaris nam het op voor oud-Elstat-directeur Andreas Georgiou, die in 2010 een reorganisatie doorvoerde. Hij wordt vervolgd in Griekenland omdat hij het tekort over 2009 bijstelde van 13,4 naar 15,8 procent van het bruto binnenlands product. Hierdoor moest Griekenland extra bezuinigen.

Georgiou, een oud-IMF-medewerker, werd in 2013 in staat van beschuldiging gesteld en trad vorig jaar af. Het proces leek dood te bloeden maar het Griekse Hooggerechtshof heeft de zaak heropend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.