economie

Biotech straalt op vlak Wall Street

22 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten maandag in het laatste handelsuur dicht bij de slotstanden van vrijdag. Farmaceut Pfizer weet de aandacht op zich gericht nadat het bekendmaakte biotechnologiebedrijf Medivation in te lijven. Dat zorgde ook voor koersbewegingen bij branchegenoten.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 18.542 punten. De brede S&P 500 verloor een fractie tot 2182 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 5242 punten.

Medivation won krap 20 procent aan beurswaarde. Pfizer (min 0,3 procent) telt circa 14 miljard dollar in contanten neer voor het biotechbedrijf dat onder meer een veelbelovend middel tegen prostaatkanker op de markt heeft. De overname van Medivation zette de koersen van andere biotechbedrijven in beweging.

Medivation

Concurrenten van Pfizer, die volgens kenners ook interesse zouden hebben Medivation maar dus misgrepen, verleggen hun aandacht nu mogelijk naar branchegenoten als BioMarin Pharmaceutical, Incyte, Clovis Oncology en Tesaro. De koersen van die bedrijven stegen daarop 4,3 tot 7,1 procent.

Ook het Canadese Alimentation Couche-Tard stond in de belangstelling. Het bedrijf maakte bekend de benzinestations van CST Brands over te nemen voor een bedrag van 3,8 miljard dollar. Het is de grootste overname ooit voor Couche-Tard dat bijna 7 procent aan beurswaarde won.

Euro

De Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta, die ook een notering heeft aan de beurs van New York, zag zijn beurswaarde ruim 10 procent stijgen. Amerikaanse veiligheidsautoriteiten gaven maandag groen licht voor de overname van het bedrijf door ChemChina voor 43 miljard dollar. Het aandeel ging eerder op de dag in Zwitserland al fors omhoog.

Chipmaker Intersil maakte een koerssprong van 20 procent. Het bedrijf wordt gelinkt aan een overname door het Japanse Renesas. De Japanners zouden 3 miljard dollar willen betalen voor Intersil.

Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 47,05 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 3,3 procent naar 49,19 dollar per vat. De euro was 1,1322 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.