economie

Ahold gaat vooruit in al zijn markten

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

ZAANDAM (ANP) – Ahold heeft afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst gehaald dan een jaar eerder. De resultaten verbeterden daarbij in alle markten waar het onlangs met het Belgische Delhaize gefuseerde supermarktconcern actief is.

Ahold meldde donderdag een omzet van 9 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 3 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst ging, gecorrigeerd voor eenmalige posten, met ruim 7 procent omhoog naar 355 miljoen euro. De nettowinst verbeterde ook met 7 procent, naar 209 miljoen euro.

In de Verenigde Staten, de grootste markt voor Ahold, liep de omzet met ruim 2 procent op naar 5,5 miljard euro. De verkopen in filialen die langer dan een jaar open zijn liepen daarbij met ruim 1 procent op, exclusief benzineverkopen. Ahold wist daarmee zijn marktaandeel in de VS te vergroten, zowel gemeten in verkochte artikelen als in dollars.

Omzet

In Nederland werd met 3 miljard euro bijna 5 procent meer omgezet dan in het tweede kwartaal van 2015. De met vorig jaar vergelijkbare verkopen stegen met 3 procent, zowel door groei bij de supermarkten als online. Bezuinigingen zorgden bovendien voor een hogere winstmarge op de thuismarkt.

Ahold rondde vorige maand zijn fusie met het Belgische supermarktbedrijf Delhaize af. Dat bedrijf zag zijn operationele winst, gecorrigeerd voor wisselkoersen, vorig kwartaal met 12 procent stijgen naar 247 miljoen euro.

Synergievoordelen

Synergievoordelen uit de fusie dragen in de tweede helft van het jaar naar verwachting 30 miljoen euro bij aan de operationele winst van het fusiebedrijf. Die voordelen moeten uiteindelijk medio 2019 uitkomen op 500 miljoen euro per jaar. Tegelijk brengt de samensmelting waarschijnlijk 350 miljoen euro aan eenmalige kosten met zich mee. Daarvan is 61 miljoen dit jaar al geboekt en wordt 80 miljoen verwacht in de tweede helft van 2016.

Ahold Delhaize verwacht dat de vrije kasstroom dit jaar uitkomt op 1,3 miljard euro, inclusief investeringen ter waarde van 1,8 miljard euro. Het concern ontvouwt op een ‘capital markets day’ op 7 december in Londen meer details over de toekomstige strategie van Ahold Delhaize.

Het concern presenteerde voor het laatst de resultaten van beide bedrijven apart van elkaar. Vanaf het derde kwartaal worden de resultaten van het fusiebedrijf Ahold Delhaize gemeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.