economie

ABN en Delta Lloyd smaakmakers op Damrak

17 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO en Delta Lloyd waren woensdag de smaakmakers op een negatieve beurs in Amsterdam na bekendmaking van resultaten. Chipmachinefabrikant ASML moest het echter flink ontgelden door uitlatingen van zijn belangrijke klant Intel.

De AEX stond tegen het einde van de ochtendhandel 0,4 procent in het rood op 449,42 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 639,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in. In Londen noteerde de FTSE vlak.

ABN was koploper in de AEX met een plus van bijna 4 procent. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

ASML

ASML was juist de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 4,8 procent. Intel heeft zich terughoudend uitgelaten over de mogelijke toekomstige inzet van de geavanceerde EUV-machines die ASML ontwikkelt. Intel verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het die nieuwe technologie, die het mogelijk moet maken om nog kleinere en krachtigere chips te ontwikkelen, kan gaan gebruiken. ASML liet weten achter zijn verwachtingen voor EUV te blijven staan.

Verzekeraar Delta Lloyd nam het voortouw in de MidKap met een koerswinst van 4,5 procent. Delta Lloyd wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden sterker te verstevigen dan verwacht.

Heijmans

Bouwer Heijmans kwam met teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag 7,8 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er 5,3 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

Euro

In Kopenhagen verloor Carlsberg 4,7 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 46,25 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper bij 48,85 dollar per vat. De euro werd voor 1,1270 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.