Wall Street maakt verliezen brexit goed

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York koersten vrijdag halverwege de handelssessie stevig in de plus. De verliezen door de brexit zijn inmiddels weer helemaal goedgemaakt. Beleggers waren goedgemutst omdat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand flink is toegenomen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,3 procent in de plus op 18.124 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent, naar 2126 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,5 procent omhoog naar 4950 punten.

Volgens een eerste schatting werden vorige maand 287.000 nieuwe banen gecreëerd in de Amerikaanse economie. Dat waren er veel meer dan verwacht. Kenners denken dat de sterke banengroei een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank weer iets dichterbij brengt.

Bankaandelen

Door de verwachting van een hogere rente waren vooral bankaandelen in trek. Goldman Sachs en JPMorgan behoorden tot de sterkste stijgers in de Dow Jones met winsten tot 2,4 procent.

Ook creditcardmaatschappij American Express deed het goed. Bovenaan de Dow stond machinebouwer Caterpillar, dat 2,8 procent won. Enige verliezer in de lijst was supermarktconcern Wal-Mart, met een min van 0,1 procent.

Vuurwapenmakers

Een fonds dat zijn beurswaarde flink zag inzakken was Juno Therapeutics. De Amerikaanse autoriteiten hebben de studie naar een nieuw kankermiddel van de farmaceut stilgelegd nadat drie patiënten waren overleden tijdens de klinische testfase. Het aandeel kelderde hierop met meer dan 32 procent.

Ook vuurwapenmakers Sturm Ruger en Smith & Wesson stonden in de belangstelling, na de moord van vijf politieagenten in Dallas tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. De fabrikanten wonnen respectievelijk 4,9 en 3,1 procent.

Euro

De olieprijs herstelde enigszins van de scherpe daling van donderdag. Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder bij 45,44 dollar per vat. Brent steeg 0,8 procent in prijs, tot 46,79 dollar per vat.

De euro werd verhandeld voor 1,1050 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De Europese munt zakte na bekendmaking van het banencijfer nog flink in waarde ten opzichte van de dollar, maar later zwakte de dip weer wat af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.