Verliezen Europese beurzen lopen op

06 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zakten woensdag in de ochtendhandel verder in het rood. Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop, waarbij financiële fondsen opnieuw rake klappen kregen.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.30 uur 1,5 procent in de min op 423,83 punten. De MidKap zakte 2,1 procent naar 580,29 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot bijna 2 procent. De FTSE in Londen ging 0,6 procent omlaag.

Ahold (plus 0,9 procent) was de enige winnaar onder de 25 hoofdfondsen in de AEX. Verzekeraar Aegon, die dinsdag al ruim 8 procent aan beurswaarde zag verdampen, stond met een min van 4,2 procent opnieuw onderaan. In de financiële sector leverden ABN AMRO, NN en ING daarnaast tussen 2 en 2,4 procent in.

Druk

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. Zo leverde Caixabank in Madrid 2 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd. In Frankfurt werden Deutsche Bank en Commerzbank 4 tot 6 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland 4 procent.

De verliezen bleven echter duidelijk niet beperkt tot de financiële sector. Zo hielden in de AEX alleen de informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer de schade beperkt tot een verlies van minder dan 1 procent. Uitzender Randstad zakte ruim 4 procent. In totaal gingen negen hoofdfondsen 2 tot 3 procent onderuit.

Run

De vlucht uit aandelen werd weerspiegeld in de aanhoudende run op veilig geachte staatsobligaties. Daarbij zakte het rendement op tienjarige Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in de historie kortstondig tot onder 0 procent. De vergelijkbare Duitse rente bedraagt nu min 0,2 procent.

Het Britse pond herstelde enigszins van de diepe val van eerder op de dag. Met 1,2940 dollar schommelde de Britse munt echter nog altijd rond het laagste niveau van de afgelopen decennia. De euro werd voor 1,1055 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De olieprijs ging verder omlaag, na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper bij 46,32 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 0,8 procent naar 47,60 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.