economie

Turkiije stelt beleggers gerust

17 juli 2016Leestijd: 2 minuten

ISTANBUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) – De Turkse regering en de financiële sector doen er zondag alles aan om beleggers gerust te stellen voordat de financiële markten op maandag weer opengaan. Zo zijn er door de Turkse centrale bank verschillende maatregelen genomen om de invloed van de mislukte couppoging op de financiële markten te minimaliseren. Onder meer zal aan banken een onbeperkte liquiditeit worden verschaft.

Sinds de tanks op vrijdagavond door de straten van onder meer Istanbul en Ankara rolden, verloor de Turkse lira fors aan waarde. De munt zakte tot zijn laagste niveau ten opzichte van de dollar in acht jaar tijd.

Beleidsmakers van de Turkse centrale bank en leden van de Turkse vereniging van banken kwamen zondag voor spoedoverleg bijeen. Zij gaven aan dat alles in het werk zal worden gesteld om de financiële stabiliteit te beschermen. Ook in het weekend zullen de systemen van de centrale bank bereikbaar zijn. Later deze week wordt beslist over financieringskosten.

Normaliseren

De Turkse vicepremier Mehmet Simsek maakte bekend later op zondag een teleconferentie te houden met internationale beleggers. Hij gaf aan dat de situatie in Turkije snel zal normaliseren. Ook zei hij dat de macro-economische basis van het land ,,solide” is en dat er geen reden is tot zorg.

Turkije is de afgelopen tijd al minder aantrekkelijk geworden voor beleggers als gevolg van een golf van militant geweld en de heropleving van gevechten tussen het leger en Koerdische separatisten. Het land is echter sterk afhankelijk van de instroom van kapitaal voor de financiering van het tekort op de lopende rekening.

Beleggersbijeenkomsten

Naar verluidt heeft de Turkse Sekerbank de uitgifte van omgerekend 272 miljoen euro aan obligaties tot nader order uitgesteld. De bank heeft beleggersbijeenkomsten die voor zondag in Azië, Europa en het Midden-Oosten gepland stonden geannuleerd.

Volgens kenners denken investeerders wel twee keer na alvorens in Turkse rentevaste waardepapieren te investeren. ,,In ieder geval totdat meer duidelijk is in hoeverre de politieke situatie is gestabiliseerd”, zo klinkt het.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.