economie

‘Top VW stopte dieselschandaal in doofpot’

19 juli 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – Topbestuurders van Volkswagen, onder wie oud-topman Martin Winterkorn, hebben het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren jarenlang in de doofpot gestopt. Dat stelt de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York in een dinsdag aangekondigde rechtszaak tegen het Duitse autobedrijf.

Volgens openbaar aanklager Eric Schneiderman werd al sinds 1999 gesjoemeld met uitstoottesten van dieselmotoren om die schoner te laten lijken dan ze zijn. Nadat het schandaal in september vorig jaar aan het licht kwam, probeerden topbestuurders, onder wie Winterkorn, de zaak op allerlei manieren nog te verdoezelen. Volgens de aanklacht waren tientallen werknemers van Volkswagen betrokken bij de fraude.

Schneiderman spreekt van een ,,diepgewortelde zakelijke arrogantie bij Volkswagen, gecombineerd met een bewuste minachting voor de wet, de bescherming van de publieke gezondheid en het milieu”. Het bedrijf heeft de milieuwetten overtreden, aldus de aanklacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.