Stevige winsten op Europese beurzen

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen koersten dinsdagmiddag stevig in de plus. Beleggers hielden hun positieve stemming van de afgelopen dagen vast. Verminderde politieke onzekerheid in Groot-Brittannië en de verwachting voor meer steunmaatregelen in Japan gaven de handel een steuntje in de rug. Ook de olieprijzen gingen omhoog.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.50 uur 1 procent hoger op 445,16 punten. De MidKap ging 1,4 procent vooruit tot 622,20 punten. In Parijs en Frankfurt waren winsten te zien tot 1,7 procent. Londen deed het wat rustiger aan met een plus van 0,2 procent.

Staalconcern ArcelorMittal ging aan kop in de AEX. Het aandeel werd 8,5 procent waard. Andere sterke stijgers waren Altice en NN Group, met plussen van meer dan 3 procent. Unilever verloor 1,3 procent en stond daarmee onderaan in de lijst met hoofdfondsen.

Aegon

Ook Aegon trok de aandacht. De verzekeraar wist een openingsverlies om te buigen in winst (plus 2,1 procent). De verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille zadelt de verzekeraar op met een veel groter boekverlies dan aanvankelijk was geschat.

Elders in Europa deden vooral autobouwers het goed. In Parijs noteerde PSA Peugeot Citroën dik 6 procent in het groen. Het Franse autoconcern meldde dat de Europese verkoop in de eerste helft van dit jaar de 1 miljoen heeft overtroffen. Branchegenoot Renault ging 4,3 procent omhoog.

Daimler

In Frankfurt klom Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, 4,9 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. BMW won 4,7 procent en Volkswagen boekte een plus van 3,2 procent.

In Milaan was UniCredit erg in trek. Het financiële concern won ruim 11 procent, nadat het maatregelen aankondigde om de kapitaalpositie te verbeteren. Ook de koersen van andere Italiaanse banken gingen omhoog.

Euro

Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder bij 45,89 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 3,1 procent tot 47,66 dollar per vat. Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt en dat daarom de productie verder zal moeten worden opgeschroefd.

De euro werd verhandeld voor 1,1088 dollar, tegen 1,1036 dollar bij het slot in Europa maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.