Schade door fraude internetbankieren stabiel

04 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De schade die is ontstaan door fraude met internetbankieren en pinnen is vorig jaar ondanks de sterke groei van elektronische betaalmethoden nagenoeg gelijk gebleven aan 2014. Exclusief een groot incident in 2015 zou de schadepost 6 procent lager zijn uitgevallen. Dat maakte Betaalvereniging Nederland maandag bekend in zijn jaarverslag.

De totale strop kwam vorig jaar op 17,9 miljoen euro in vergelijking met het historisch lage niveau van 17,3 miljoen euro in 2014. De zogenaamde pas-opstuurfraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en burgers vragen hun pas op te sturen, resulteerde in een schade van 1,7 miljoen euro.

Vorig jaar vonden er in Nederland ongeveer 1,5 miljard transacties plaats via internetbankieren met een totale waarde van circa 4900 miljard euro. De schadepost bij deze betaalmethode bedroeg 3,7 miljoen euro ofwel 0,0001 procent van de transactieomzet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.