economie

SBM Offshore grote winnaar op Damrak

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – SBM Offshore was maandag de absolute uitblinker op de beurs in Amsterdam. De maritiem dienstverlener aan de olie-industrie werd door beleggers rijkelijk beloond voor een schikking met de Braziliaanse autoriteiten in de omkopingszaak rond staatsoliebedrijf Petrobras.

De AEX-index eindigde de handelsdag met een winst van 0,2 procent op 448,32 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 622,01 punten. In Frankfurt en Parijs stonden minnen tot 0,3 procent op de borden. Londen noteerde een plus van 0,4 procent. In Istanbul sloot de beurs na de mislukte coup van afgelopen weekeinde ruim 7 procent in de min.

Het aandeel SBM Offshore sprong meer dan 15 procent omhoog in de AEX. Het concern trof een schikking met een totale waarde van bijna 275 miljoen dollar om het onderzoek naar zijn rol bij het omkopingsschandaal rond Petrobras te beëindigen. Daarvan gaat ruim 149 miljoen dollar naar Petrobras, waarmee het Schiedamse bedrijf nu ook weer normaal zaken kan doen.

Toeristenbranche

De gebeurtenissen in Turkije zetten de toeristenbranche onder druk. Zo verloor reisorganisatie Thomas Cook in Londen 0,9 procent aan beurswaarde en ging in Frankfurt het aandeel van branchegenoot TUI 1,4 procent omlaag. Turkish Airlines verloor in Istanbul 12,6 procent. Vluchten van de maatschappij van Turkije naar de Verenigde Staten zijn door de Amerikaanse autoriteiten voorlopig verboden.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won Pharming meer dan 8 procent. De farmaceut heeft opnieuw positieve resultaten geboekt bij een onderzoek naar het gebruik van zijn middel Ruconest.

Euro

Producent van netwerkapparatuur Ericsson verloor in Stockholm 3,3 procent na berichten over gesjoemel met de boekhouding, hetgeen door het bedrijf overigens werd tegengesproken. Ericsson zou de omzet van klanten al voor facturering meenemen in de boeken.

Chipproducent ARM zag zijn beurswaarde in Londen met bijna 41 procent omhoog schieten. Het Britse bedrijf wordt voor ruim 32 miljard dollar overgenomen door het Japanse SoftBank.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 45,29 dollar. Brent zakte 1,4 procent naar 46,94 dollar per vat. De euro was 1,1078 dollar waard, tegen 1,1059 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.