Rustige beursweek na brexitgekte

03 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de handelsweek na de drukte door het brexitreferendum. Wel staan later in de week belangrijke Amerikaanse banencijfers op het programma en komen een paar vroege bedrijven met kwartaalupdates.

Op Wall Street blijven maandag de beurzen dicht wegens Onafhankelijkheidsdag. In Europa wordt wel gehandeld, maar is de agenda vrijwel leeg. Vanaf maandag kan niet meer in TNT worden gehandeld. De pakketvervoerder is overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot FedEx en was vrijdag voor het laatst verhandelbaar.

Bij de bedrijven aan Beursplein 5 komt producent en leverancier van halfgeleiders en microchips RoodMicrotec donderdag als eerste in deze cijferperiode met een kwartaalbericht naar buiten. Verder publiceert Air France-KLM op vrijdag nieuwe vervoerscijfers.

Marks & Spencer

Elders in Europa trapt onder meer warenhuisketen Marks & Spencer af met cijfers op donderdag. In de Verenigde Staten komt frisdrankfabrikant PepsiCo donderdag met cijfers. Ook kledingwinkelketen Gap en groothandelsbedrijf Costco Wholesale zijn die dag voorlopers in het nieuwe cijferseizoen.

De macro-economische agenda is beter gevuld, waarbij vooral aandacht zal zijn voor de Amerikaanse banencijfers op vrijdag. Dat geeft doorgaans een indicatie voor de stand van de Amerikaanse economie en is daarmee ook van belang voor een eventuele rentestap. Een dag eerder presenteert salarisstrookverwerker ADP ook al banencijfers, die een voorbode op het banenrapport zijn. Verder komt op donderdag nog nieuws over de Nederlandse inflatie naar buiten.

Dow Jones

De Europese beurzen sloten vrijdag voor de vierde dag op rij met winst. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 438,85 punten. Op de dag van het referendum, vorige week donderdag, sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak op 449,86 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 613,91 punten. In Parijs en Frankfurt werden winsten behaald tot 1 procent.

Ook de Amerikaanse beurzen gingen vrijdag het lange weekend in met winst. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.949,37 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2102,95 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 4862,57 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.