economie

Ruimtedeal Airbus krijgt groen licht Brussel

20 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De overnameplannen van Airbus in de ruimtevaartsector krijgen groen licht van de Europese Commissie. Brussel was eerst nog erg bezorgd dat andere satelliet- en raketbouwers en concurrerende lanceerdiensten benadeeld zouden kunnen worden, maar ging woensdag toch onder voorwaarden akkoord.

Airbus Safran Launchers (ASL), een samenwerking van Airbus met technologieconcern Safran, kondigde vorig jaar aan de Europese lanceerdienst Arianespace over te nemen. Dat is de wereldmarktleider voor het lanceren van commerciële satellieten, terwijl luchtvaartconcern Airbus een van de leidende satellietbouwers is.

Om aan de bezwaren van de commissie tegemoet te komen, hebben Airbus en Arianespace diverse toezeggingen moeten doen. Zo moeten ze ervoor zorgen dat bepaalde concurrentiegevoelige informatie niet zomaar onderling wordt uitgewisseld. Op die manier worden het Amerikaanse ILS en SpaceX van Tesla-ondernemer Elon Musk, de voornaamste concurrenten van Arianespace, niet op achterstand gezet.

Het in 1980 opgerichte Arianespace is in handen van circa twintig aandeelhouders, die de gehele Europese ruimtevaartindustrie vertegenwoordigen. ASL had al een belang van 39 procent, maar het gaf vorig jaar te kennen ook de aandelen van de Franse overheid te willen kopen. Daardoor krijgt ASL 74 procent van Arianespace in handen. Met de deal is volgens Franse media een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro gemoeid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.