Rechter: easyJet mag piloten vervangen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

HAARLEM (ANP) – EasyJet mag bij stakingen van zijn in Nederland gestationeerde piloten vliegeniers van andere vestigingen inzetten. Dat heeft de kortgedingrechter in Haarlem vrijdag bepaald.

Pilotenvakbond VNV ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Vanwege dit conflict zette de vakvereniging onlangs al een korte staking op touw bij de luchtvaartmaatschappij. EasyJet voorkwam echter dat er vluchten uitvielen door ander eigen personeel in te zetten, tot ergernis van de VNV.

De rechter heeft in zijn uitspraak ook enkele beperkingen gesteld aan het stakingsrecht van de pilotenvakbond. De bond moet acties minimaal zes uur van tevoren aankondigen. Verder is het VNV verboden om het komende weekeinde te staken.

Zomervakantie

De drie volgende weekenden zijn stakingen niet toegestaan tussen vrijdag 6:00 uur en zondag 6:00 uur, omdat dan grote passagiersdrukte verwacht wordt vanwege de zomervakantie.

EasyJet had eigenlijk aangedrongen op een verbod op verdere stakingen, maar zover wilde de rechter niet gaan. Dat het publiek door mogelijke stakingen wordt getroffen, zou onvoldoende reden zijn om die te verbieden.

Wat bij die beslissing ook een rol speelde is dat werkonderbrekingen volgens de rechter doorgaans effectiever zijn naarmate het publiek meer door de actie wordt geraakt. ,,Het dynamische proces dat daardoor ontstaat, kan stimulerend werken op de oplossing van het conflict”, aldus de rechter, die er eerder al op aandrong dat de partijen weer met elkaar om de tafel gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.